Welke vormen van incasso zijn er?

Gepubliceerd door op 14 maart 2019 in Incasso | Geen reacties

De incasso

Vele mensen gebruiken een eenmalige of automatische incasso om geld over te laten schrijven. Echter wordt de incasso ook gebruikt om rechtmatig geld te innen via een deurwaarder of incassobureau, bijvoorbeeld van niet betalende klanten. De incasso is kort gezegd het innen van geld of openstaande vorderingen. Er bestaan diverse vormen van incasso. In dit blog vertellen wij u precies welke vormen dit zijn. Lees snel verder!

De eenmalige en automatische incasso

Door de incasso kan een bedrijf automatisch een bedrag van uw rekening af laten schrijven. Door als rekeninghouder het bedrijf te machtigen, geef je hier toestemming voor. Deze machtiging kan eenmalig zijn of doorlopend indien u bijvoorbeeld een bedrag in termijnen betaalt. Zo wordt uw rekening automatisch betaald en weet u zeker dat u op tijd bent met uw betaling. Let er echter wel op dat er voldoende saldo op uw bankrekening staat. Indien u bijvoorbeeld een abonnement voor mobiele telefonie neemt, incasseert het telefoonbedrijf standaard een bepaald bedrag per maand van jouw rekening. Dit noemt men ook wel een doorlopende machtiging.

De SEPA-incasso

De meeste banken zijn overgestapt op incasso via SEPA. ‘Single European Payments Area’.
Zo kan er binnen Europa op dezelfde manier betaald worden. Tevens kan er via SEPA geïncasseerd worden van buitenlandse rekeningen.

Incasso van een nog openstaande factuur

Indien u als klant steevast weigert om facturen te betalen en deze zich zodoende opstapelen, kan dit een ware ergernis oproepen bij een bedrijf of ondernemer. Er kan gekozen worden om nog even te wachten totdat u de rekening betaald heeft. Heeft u echter na meerdere aanmaningen het verschuldigde bedrag nog steeds niet betaald, dan kan het bedrijf of de ondernemer ervoor kiezen een incassobureau of deurwaarder in te schakelen. Het incassobureau is gemachtigd om incasso’s te innen, terwijl de deurwaarder tot nog meer gemachtigd is. Zo kan de deurwaarder beslag leggen op uw inkomen, roerende of onroerende goederen en al wat van waarde is. Ons advies luidt dan ook: betaal uw rekeningen op tijd. Zo voorkomt u dat er in het ergste geval straks een deurwaarder op uw stoep staat!

Deurwaarder of incassobureau inschakelen?

Heeft iemand een schuld bij u openstaan en wilt u deze innen? En twijfelt u of u hiervoor beter een deurwaarder of incassobureau kunt inschakelen? In de vorige alinea hebben wij u al verteld dat er zeker verschillen zijn tussen een incassobureau en een deurwaarder. Het incassobureau heeft namelijk geen status of wettelijke bevoegdheid. Dit betekent dat een incassobureau zich enkel mag bezighouden met incassowerkzaamheden voor- en na het gerechtelijke vonnis. Wanneer u juridische stappen wenst te ondernemen, moet alsnog de deurwaarder worden ingeschakeld. Deze mag het gehele incassotraject uitvoeren. De deurwaarder mag zich dus bezighouden met dezelfde voor- en na-gerechtelijke procedures als het incassobureau, maar mag tevens dwangmaatregelen toepassen. Voor volledige zekerheid kunt u dan ook beter kiezen voor een deurwaarder. Alleen via deze weg weet u zeker dat u uw geld terugkrijgt.

Ten slotte

Zojuist heeft u kunnen lezen wat een incasso inhoudt, welke verschillende vormen er zijn en zijn we dieper ingegaan op het inschakelen van het incassobureau of de deurwaarder. Wilt u zelf een deurwaarder of incassobureau inschakelen? Ga dan op zoek naar een gedegen en betrouwbare deurwaarder die deze kwestie voor u kan oplossen. Wij wensen u veel succes bij uw zoektocht naar een deurwaarder voor uw incasso!

Comment

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*